Tijd voor meer gezelligheid

04 apr Tijd voor meer gezelligheid

Deze week is het de landelijke Week van Zorg en Welzijn. Om de week lees je in de Welzijnswijzer over activiteiten die Mikado samen met inwoners van Duiven en Westervoort organiseert of inwoners voor inwoners organiseren. Deze week draaien wij het om: dit keer laten we deelnemers aan het woord om te vertellen waarom ze meedoen aan activiteiten. Daarom schuif ik op een mooie dinsdag aan bij aanwezige dames en heren tijdens de inloopmiddag in de Buurtlounge aan de Fuutstraat 50 in Duiven.

Het is een gezellige bedoeling in de Buurtlounge. Her en der praten mensen aan tafeltjes, maar een grote, lange tafel vol lachende mensen valt meteen in het oog. Als ik het gezelschap vraag of ik even met ze mag kletsen, wordt er direct een plekje voor me vrijgemaakt. Binnen 10 minuten zet een van de begeleidsters een dampende kop koffie voor mijn neus. Om me heen tikken de breinaalden, anderen zitten met een boekje in de hand, maar allemaal hebben ze het naar hun zin aan hun vrolijke gezichten te zien. De gesprekken lopen door elkaar heen en er wordt regelmatig flink gelachen.

Tegenover mij zit een dame in hoog tempo te breien, maar dat weerhoudt haar niet om aan de gesprekken mee te doen. Ze vertelt me dat ze tijdens het koffiemoment van Mikado trakteert op Een Mooie Dag over de gezellige inloopdagen in de Buurtlounge hoorde. Ze was bloednerveus toen ze op een ochtend de Buurtlounge binnenliep. Maar ze werd direct opgevangen door de twee gastvrouwen en voor ze het wist was ze opgenomen in de groep. ‘Het is net als dat je op verjaardagsvisite gaat’, zegt ze. Mevrouw komt sindsdien twee keer per week verjaardagen vieren in de Buurtlounge!

Aan de rechter kant zit een vriendelijke heer druk te praten. Ik hoor dat hij prachtig kan borduren, al is de tafel voor hem leeg. Daar wil ik meer over weten. Hij moet lachen als ik hem vraag hoe hij bij deze gezellige club is gekomen. ‘Ik hoorde een van de dames tijdens de activiteit ‘Eindeloos Musiceren’ op vrijdagochtend praten over punch borduren. Daar weet ik alles van. Dus hebben ze me gevraagd het uit te leggen tijdens een inloop in de Buurtlounge. Sinds ik hier ben gekomen, kan ik niet meer wegblijven. Ik ben hier de hele dag, eet tussen de middag soep mee en heb het helemaal naar mijn zin’.

Ondertussen gebeurt er van alles aan tafel. Een heer schuift aan, hij komt zijn vrouw ophalen maar komt een uurtje vroeger om de nieuwtjes te horen. Er gaat een kaart door alle handen voor een mevrouw die ziek is en die ze op willen vrolijken. Een van de dames heeft een vriendin meegenomen uit Brabant die er vrolijk op los keuvelt. De bonte verzameling mensen aan de gezellige tafel hebben eigenlijk allemaal één overeenkomst: ze zijn (te) vaak alleen en vinden hier gezelligheid en aangenaam gezelschap. Het doorbreekt hun week.
Een gastvrouw vraagt me vooral te schrijven dat je helemaal niet hoeft te breien of te haken om aan te schuiven. Er wordt gekleurd, er worden kerstkaarten gemaakt, doosjes en labels geknipt, maar ook gelezen of gewoon gebabbeld. Dames en heren van alle leeftijden zijn van harte welkom. Niets moet en alles kan, want heb je een leuk idee, dan doen de anderen graag mee. De inlopen zijn op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur en op de donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Wat ga jij doen vandaag?

Bij alle activiteiten van Mikado vind ik dezelfde gemoedelijkheid terug. Het draait vooral om de ontmoetingen en de gezelligheid. En wat ook belangrijk is; je bent welkom wanneer jou dat schikt en de meeste activiteiten zijn, op een kopje koffie na, gratis. De Ontmoetingen in Westervoort en Duiven bijvoorbeeld. Twee dagen in de week worden er voor senioren leuke activiteiten georganiseerd. Ben je mantelzorger, dan is het Mantelzorgcafé misschien wat voor jou. Heb je groene vingers, dan vind je het Groenteplein wellicht erg leuk. Knutselen kan tijdens de creatieve uren in Duiven en Westervoort. Hou je van muziek? Speel of zing mee bij Eindeloos Musiceren. Gezellig tafelen doe je bij het Aanschuifdiner in de Boomgaard. Het Beweeguur is er voor iedereen die wil sporten zonder dat de lat hoog wordt gelegd. Voor de mannen is er een mannengroep, voor de vrouwen de Only Women club. In het Taalcafé ontmoet je mensen uit diverse culturen die werken aan de Nederlandse taal, etc. Heb je zelf een idee en wil je met een clubje starten, dan ondersteunt Mikado je graag.

Ben je benieuwd naar een bepaalde activiteit of wil je weten wat er allemaal te doen is? Bel dan met Michelle van Dijk, telefoon 0316-250 700. Zij kan je ook het activiteitenboekje sturen. Op de website van Mikado staat bovendien een handige activiteitenkalender: www.mikado-welzijn.nl/activiteiten.
Is het vervoer een probleem, dan kijken we samen naar een oplossing. Gewoon doen!