De Voorleestrein

TAALHUIS – DE VOORLEESTREIN

Het doel van het Taalhuis:
deelnemers verbeteren hun taalvaardigheden, waardoor zij makkelijker kunnen participeren in de samenleving.

 

De Voorleestrein is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis
voorgelezen worden door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving en brengt mensen met elkaar in contact.

Voorlezen voor kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt veel plezier. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat kinderen op school een voorsprong hebben, wanneer zij van jongs af aan zijn voorgelezen. Helaas komt het regelmatig voor dat kinderen thuis weinig of niet in aanraking komen met (voor)lezen. Bijvoorbeeld omdat de ouders niet of nauwelijks Nederlands spreken of zelf moeite hebben met lezen en schrijven. Kinderen kunnen daardoor een taalachterstand oplopen waardoor ze op school moeilijker meekomen.

 

Het Taalhuis is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen & Schrijven, ROC Rijn IJssel, Kunstwerk! de Bibliotheek, gemeente Duiven, Westervoort en Zevenaar, Caleidoz ,Mikado, Prago en Ivio.

Nu de scholen dicht zijn vanwege het coronavirus, groeit de zorg over de niveauverschillen die kunnen ontstaan tussen scholieren. Zo kunnen ouders niet altijd helpen bij het thuisonderwijs en beschikt niet elk gezin over voldoende mogelijkheden om het volledige lespakket online te kunnen volgen. Daarnaast is het volgens NPO Zapp een aantal scholen nog niet gelukt om passend onderwijs op afstand te bieden.

 

Schooltv (NTR) komt vanaf maandag met educatieve programma’s op de tv-zender NPO Zappelin extra. De programma’s zijn bedoeld voor basisschoolkinderen die geen laptop, tablet of internetverbinding hebben.

 

De filmpjes worden getoond in tijdvakken. Zo begint het programma van 09.00 tot 09.30 uur met groep 1 en 2, volgt daarna van 09.30 tot 10.00 uur groep 3 en 4, is het van 10.00 tot 11.00 uur tijd voor groep 5 en 6 en is als laatste groep 7 en 8 aan de beurt van 11.00 tot 12.00 uur.

Wilt u uw kind aanmelden voor de Voorleestrein? Of wilt u als vrijwilliger kinderen door middel van voorlezen helpen met hun taalachterstand?

 

Het Taalhuis is niet alleen dé plek voor wie hulp nodig heeft, maar ook dé plek voor mensen die iets willen betekenen voor anderen. Wilt u zich aanmelden als deelnemer of juist anderen helpen met taal? Bel of mail met Chantal Balke voor meer informatie.

 

U kunt van maandag tot en met donderdag  tussen 09.00 en 17.00 uur terecht bij Chantal op nummer 06-16733282, ook via WhatsApp. Mailen kan ook: c.balke@santepartners.nl.