Jonge mantelzorgers

SERVICEPUNT MANTELZORG: JONGE MANTELZORGERS

Wanneer ben je een jonge mantelzorger?

 

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die zorgen voor een naaste met een handicap, chronische ziekte, verslaving of psychisch probleem.
Je bent bijvoorbeeld een jonge mantelzorger als je zorgt voor:

 

  • Je zus met een ernstige handicap
  • Je moeder die alcohol verslaafd is
  • Je broer die een spierziekte heeft
  • je vader die ernstig in de war is
  • Je vriend die kanker heeft

 

In het onderstaande filmpje van MantelzorgNL wordt meer uitgelegd over jonge mantelzorgers. Klik hier of op het plaatje.

 

 

 

 

 

De week van de jonge mantelzorger 1 t/m 7 juni 2022

Gratis bioscoopbon voor jonge mantelzorgers

 

In de week van 1 t/m 7 juni vragen we aandacht voor jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die helpen met zorgen voor iemand die langdurig (psychisch) ziek is, een beperking heeft verslaafd of hulpbehoevend is. Dit kan bijvoorbeeld een ouder, broer/zus, ander familielid of vriend zijn. Dit noemen we mantelzorg.
In Nederland zijn ruim 5 miljoen mantelzorgers, 1 op de 4 kinderen /jongeren is een jonge mantelzorger.

Veel van deze jonge mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor een ander te zorgen. Deze jongeren hebben vaak meer verantwoordelijkheden en zorgen dan leeftijdsgenoten. Daarnaast is de combinatie met school/studie, werk en sociaal leven niet altijd eenvoudig.
Kortom: jonge mantelzorgers verdienen de aandacht!

Het Servicepunt Mantelzorg van Mikado Welzijn vindt het belangrijk dat er meer begrip en erkenning komt voor jonge mantelzorgers in Duiven en Westervoort.
Als dank voor hun inzet willen wij samen met de gemeente Duiven en Westervoort deze jonge mantelzorgers een bioscoopbon aanbieden.

 

Dus kent u als ouder, familielid, vriend of professional een jonge mantelzorger (leeftijd tussen de 6 en 24 jaar) dan kunt u contact opnemen met Mikado Welzijn.

U kunt de jonge mantelzorger tot 18 juni aanmelden door een mail te sturen naar d.ribbink@mikado-welzijn.nl of te bellen naar 06 19405795
Beschrijf kort de situatie, en geef naam, adres, mailadres en leeftijd van de jongeren door.

Wij zorgen er dan voor dat de bioscoopbon bij de jonge mantelzorger terecht komt.

 

Je mag je als jonge mantelzorger natuurlijk ook zelf aanmelden!

Heb je vragen of wil je meer weten over mantelzorg neem dan contact op via bovenstaand mailadres of telefoonnummer.

 

 

Tips voor jonge mantelzorgers

 

In Nederland zijn veel jongeren mantelzorgers. Voor iemand zorgen kan fijn zijn maar het kan je ook teveel worden. Je hebt niet altijd tijd voor leuke dingen zoals afspreken met vrienden of sporten. Daarnaast is het zwaar om voor iemand te zorgen, naar school te gaan, te studeren of te werken.
Soms kun je dan ook wel wat hulp gebruiken.

 

Tips voor jonge mantelzorgers:

 

Deel je zorg
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

 

Bespreek het op school of op je werk
Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.


Geef aan wanneer het te veel is

Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met je ouders of de zorgprofessionals. Weet je niemand? Vraag dan om hulp bij het Servicepunt Mantelzorg wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen.


Blijf leuke dingen doen 

Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.


Zoek informatie
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.

Wil je eens met iemand praten? Neem dan contact op met het Servicepunt Mantelzorg via 06 19405795 of stuur een mail naar d.ribbink@mikado-welzijn.nl

 

Bij de Mantelzorglijn van MantelzorgNL kun je terecht voor informatie, advies of je kunt er je verhaal kwijt: 030 – 760 60 55 of  mantelzorglijn@mantelzorg.nl.
Ook kun je je ervaring delen met andere jonge mantelzorgers via de  Facebookpagina. van MantelzorgNL.

 

Of kijk een keer op de volgende sites: JMZ PRO of  MantelzorgNL

 

 

Voor meer informatie kunt u tijdens werkdagen terecht van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Servicepunt Mantelzorg
(bereikbaar via Dienstencentrum)
Fuutstraat 50
6921 WJ Duiven
Tel: 0316 – 282032
Email: dienstencentrum@mikado-welzijn.nl