SERVICEPUNT MANTELZORG

Het Servicepunt Mantelzorg is er voor ú!

 

Mantelzorg is een taak die veel voldoening geeft, maar ook ingewikkeld kan zijn en veel van u kan vragen.

 

Het Servicepunt Mantelzorg biedt ondersteuning en helpt om een situatie te creëren waar in u als mantelzorger zolang mogelijk hulp kunt blijven bieden zonder overbelast te raken. Wij helpen u om de balans tussen draaglast en draagkracht te behouden.

 

Het Servicepunt Mantelzorg biedt ondersteuning aan mantelzorgers van alle leeftijden en in verschillende situaties. Het Servicepunt werkt samen met andere organisaties die een aanbod hebben voor mantelzorgers.

De week van de jonge mantelzorger van 1 tot en met 7 juni

Gratis bioscoopbon voor  jonge mantelzorgers

 

In de week van 1 t/m 7 juni vragen wij aandacht voor jonge mantelzorgers.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die helpen met zorgen voor iemand die langdurig (psychisch) ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. Dit kan bijvoorbeeld een ouder, broer/zus, ander familielid of vriend zijn. Dit noemen we mantelzorg

 

Veel van deze jonge mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor een ander te zorgen. Deze jongeren hebben vaak meer verantwoordelijkheden en zorgen dan leeftijdsgenoten. Daarnaast is de combinatie met school/studie, werk en sociaal leven niet altijd eenvoudig. Kortom: Jonge Mantelzorgers verdienen de aandacht!

Juist in deze periode waarin Jonge Mantelzorgers meer thuis zijn en de zorgzwaarte in gezinnen toeneemt, is aandacht voor Jonge Mantelzorgers van groot belang.

 

Het Servicepunt Mantelzorg van Mikado Welzijn vindt het belangrijk dat er meer begrip en erkenning komt voor jonge mantelzorgers in Duiven en Westervoort.
Als dank voor hun inzet willen wij samen met de gemeente Duiven en Westervoort deze jonge mantelzorgers een bioscoop bon aanbieden.

 

Dus kent u als ouder, familielid, of vriend een jonge mantelzorger (leeftijd tussen de 6 en 21 jaar)  dan kunt u contact opnemen met Mikado Welzijn.

U kunt de jonge mantelzorger tot 18 juni aanmelden door een mail te sturen naar d.ribbink@mikado-welzijn.nl of te bellen naar 06 19405795
Beschrijf kort de situatie, en geef naam, adres, mailadres en leeftijd van de jongeren door.

Wij zorgen er dan voor dat de bioscoop bon bij de jonge mantelzorger terecht komt.

 

Je mag je als jonge mantelzorger natuurlijk ook zelf aanmelden !

 

Heb je vragen of wil je als jonge mantelzorger meedenken over activiteiten, neem dan  contact op via bovenstaand mailadres of telefoonnummer.

Waarvoor kunt u als mantelzorger terecht bij het Servicepunt Mantelzorg?

 

Luisterend oor & vraagverheldering

 

Wilt u uw verhaal vertellen en emoties delen met een ander, dan is een gesprek met een van onze medewerkers wellicht een prettige ervaring. De medewerker biedt een luisterend oor, geeft advies en heeft de deskundigheid om antwoord te geven op uw vragen. Er wordt samen met u gekeken naar de mogelijkheden voor ondersteuning bij uw mantelzorgtaak.

 

Informatie en advies

 

U kunt bij ons terecht voor informatie en advies over organisaties, voorzieningen en regelingen die voor u als mantelzorger van belang zijn.

 

Mantelzorg en het coronavirus

 

MantelzorgNL (de landelijke vereniging voor mantelzorgers) biedt ook in deze moeilijke periode ondersteuning.

De Mantelzorglijn van MantelzorgNL is het informatiepunt in Nederland voor iedereen die vragen heeft over mantelzorg en corona. De Mantelzorglijn is momenteel  tot  8 uur ’s avonds beschikbaar om vragen te beantwoorden van mantelzorgers en professionals. De Mantelzorglijn is te bereiken via 030-7606055.

Op de website van MantelzorgNL www.mantelzorg.nl, staan lijsten met ‘veel gestelde vragen en antwoorden’ voor zowel mantelzorgers als voor gemeenten. Zo vaak als nodig wordt deze lijst aangepast op basis van nieuwe kennis en nieuwe vragen.

 

Daarnaast proberen we mensen die hulp nodig hebben en mensen die iemand kunnen helpen met elkaar in contact te brengen  via www.wehelpen.nl

Met vragen hierover kunt u contact opnemen met Bart Hoesté van Mikado 06-107 22 666.

 

Lotgenotencontact

 

Jaarlijks organiseren wij de ‘Dag van de Mantelzorg’. Een dagje uit, speciaal voor ú!

Op de Dag van de Mantelzorg worden mantelzorgers in heel Nederland in het zonnetje gezet. Het Servicepunt Mantelzorg van Mikado organiseert daarom speciaal voor mantelzorgers uit Duiven en Westervoort een gezellige en ontspannen activiteit in de eerste en tweede week van november.

 

Waardering

 

Mantelzorgcompliment

Is er iemand in uw omgeving waarvan u vindt dat hij of zij in aanmerking komt voor het ‘Mantelzorgcompliment’? U kunt deze jaarlijks  aanvragen. Download het aanvraagformulier via de website van de gemeente Duiven (https://www.duiven.nl/mantelzorg) of de gemeente Westervoort (https://www.westervoort.nl/mantelzorg).

 

Praktische hulp / respijtzorg

 

Wij kunnen u in contact te brengen met vrijwilligersorganisaties die u praktische hulp kunnen bieden.De vrijwilligers van de Bezoek- en Opvang Service (BOS) ondersteunen u door uw partner, vader, moeder of kind (de zorgvrager) thuis gezelschap te houden. Hierdoor krijgt u even de mogelijkheid om iets voor uzelf te doen.

 

Activiteiten voor mantelzorgers

 

In verband met het coronavirus hebben wij de activiteiten voor de komende periode moeten stopzetten.

 

 

 

Voor meer informatie kunt u tijdens werkdagen terecht van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Servicepunt Mantelzorg
(bereikbaar via Dienstencentrum)
Fuutstraat 50
6921 WJ Duiven
Tel: 0316 – 282032
Email: dienstencentrum@mikado-welzijn.nl

Download hier onze informatiebrochures:

BOS folder

Download hier onze Wegwijzer Mantelzorg voor Duiven en Westervoort