SERVICEPUNT MANTELZORG

Het Servicepunt Mantelzorg is er voor ú!

 

Mantelzorg is een taak die veel voldoening geeft, maar ook ingewikkeld kan zijn en veel van u kan vragen.

 

Het Servicepunt Mantelzorg biedt ondersteuning en helpt om een situatie te creëren waar in u als mantelzorger zolang mogelijk hulp kunt blijven bieden zonder overbelast te raken. Wij helpen u om de balans tussen draaglast en draagkracht te behouden.

 

Het Servicepunt Mantelzorg biedt ondersteuning aan mantelzorgers van alle leeftijden en in verschillende situaties. Het Servicepunt werkt samen met andere organisaties die een aanbod hebben voor mantelzorgers.

 

 

 

Waarvoor kunt u als mantelzorger terecht bij het Servicepunt Mantelzorg?

 

Luisterend oor & vraagverheldering

 

Wilt u uw verhaal vertellen en emoties delen met een ander, dan is een gesprek met een van onze medewerkers wellicht een prettige ervaring. De medewerker biedt een luisterend oor, geeft advies en heeft de deskundigheid om antwoord te geven op uw vragen. Er wordt samen met u gekeken naar de mogelijkheden voor ondersteuning bij uw mantelzorgtaak.

 

Informatie en advies

 

U kunt bij ons terecht voor informatie en advies over organisaties, voorzieningen en regelingen die voor u als mantelzorger van belang zijn.

 

Mantelzorg en het coronavirus

 

MantelzorgNL (de landelijke vereniging voor mantelzorgers) biedt ook in deze moeilijke periode ondersteuning.

De Mantelzorglijn van MantelzorgNL is het informatiepunt in Nederland voor iedereen die vragen heeft over mantelzorg en corona. De Mantelzorglijn is momenteel  tot  8 uur ’s avonds beschikbaar om vragen te beantwoorden van mantelzorgers en professionals. De Mantelzorglijn is te bereiken via 030-7606055.

Op de website van MantelzorgNL www.mantelzorg.nl, staan lijsten met ‘veel gestelde vragen en antwoorden’ voor zowel mantelzorgers als voor gemeenten. Zo vaak als nodig wordt deze lijst aangepast op basis van nieuwe kennis en nieuwe vragen.

 

Daarnaast proberen we mensen die hulp nodig hebben en mensen die iemand kunnen helpen met elkaar in contact te brengen  via www.wehelpen.nl

Met vragen hierover kunt u contact opnemen met Bart Hoesté van Mikado 06-107 22 666.

 

 

Zorgladder Mantelzorg is van kracht

 

Voor mantelzorgers die het in deze coronatijd niet meer redden is er nu hulp: de Zorgladder Mantelzorg. De zorgladder is opgenomen in de Richtlijn mantelzorgondersteuning, die MantelzorgNL samen met onder andere het Ministerie van VWS en gemeenten ontwikkelde.

 

Hulp in eigen omgeving

De zorgladder biedt een oplossing voor mantelzorgers die het door het wegvallen van de thuiszorg, dagbesteding en andere vormen van ondersteuning, niet meer redden.

Hij bestaat uit 5 stappen. Het begint met kijken wat je zelf kunt doen om de zorg voor een kwetsbare naaste vol te houden met de hulp van familie, vrienden en buren.

Als dat niet voldoende lukt, dan biedt de zorgladder inzicht in hoe je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld vrijwilligers. In elke gemeente zijn er organisaties en initiatieven waar burgers zich willen inzetten om hulp te bieden. Ook de Mantelzorglijn kan helpen.

 

Hulp wanneer je het niet meer redt

Het is de bedoeling dat deze hulp en ondersteuning een grote groep mantelzorgers helpt.

Maar voor mantelzorgers die dagelijks zorgen of zelf een zwakke gezondheid hebben, kan het te zwaar worden. Zij moeten een beroep kunnen doen op aanvullende ondersteuning via de gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van kleinschalige dagbesteding om zo de mantelzorger te ontlasten.

Kan dit niet, of is dit onvoldoende dan moet er in overleg met de huisarts, de wijkverpleegkundige of andere professionals zwaardere hulp ingezet worden. Gaat het helemaal niet meer? Dan komen noodvoorzieningen om de hoek kijken, zoals het (tijdelijk) opnemen van de kwetsbare naaste.

 

De Zorgladder Mantelzorg biedt een kader voor alle mantelzorgers in elke gemeente.

 

Voor meer informatie:
MantelzorgNL www.mantelzorg.nl
Richtlijn Mantelzorgondersteuning (via www.rijksoverheid.nl)
Mantelzorglijn: 030 760 60 55 of mantelzorglijn@mantelzorg.nl

Of neem contact op met het Servicepunt Mantelzorg van Mikado 06-19405795

 

 

Lotgenotencontact

 

Jaarlijks organiseren wij de ‘Dag van de Mantelzorg’. Een dagje uit, speciaal voor ú!

Op de Dag van de Mantelzorg worden mantelzorgers in heel Nederland in het zonnetje gezet. Het Servicepunt Mantelzorg van Mikado organiseert daarom speciaal voor mantelzorgers uit Duiven en Westervoort een gezellige en ontspannen activiteit in de eerste en tweede week van november.

 

 

Waardering

 

Mantelzorgcompliment

Is er iemand in uw omgeving waarvan u vindt dat hij of zij in aanmerking komt voor het ‘Mantelzorgcompliment’? U kunt deze jaarlijks in de maanden september t/m december aanvragen. Download het aanvraagformulier via de website van de gemeente Duiven of de gemeente Westervoort.

 

 

Praktische hulp / respijtzorg

 

Wij kunnen u in contact te brengen met vrijwilligersorganisaties die u praktische hulp kunnen bieden.De vrijwilligers van de Bezoek- en Opvang Service (BOS) ondersteunen u door uw partner, vader, moeder of kind (de zorgvrager) thuis gezelschap te houden. Hierdoor krijgt u even de mogelijkheid om iets voor uzelf te doen.

 

 

Activiteiten voor mantelzorgers

 

In verband met het coronavirus hebben wij de activiteiten voor de komende periode moeten stopzetten.

 

 

 

Voor meer informatie kunt u tijdens werkdagen terecht van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Servicepunt Mantelzorg
(bereikbaar via Dienstencentrum)
Fuutstraat 50
6921 WJ Duiven
Tel: 0316 – 282032
Email: dienstencentrum@mikado-welzijn.nl

Download hier onze informatiebrochures:

BOS folder

Download hier onze Wegwijzer Mantelzorg voor Duiven en Westervoort