Zegt u het maar

ZEGT U HET MAAR!

Tiny Cleven:
Gastvrouw zijn is dankbaar werk

 

Tiny Cleven is nauw betrokken als gastvrouw bij het project Mikado trakteert op Een Mooie Dag. Zij haalt samen met Peter Staring, de vaste chauffeer van de Eropuit bus, de deelnemers op en begeleidt ze naar de brasserie. Eenmaal aan tafel brengt ze het gesprek op gang en krijgen de ouderen een boekje vol activiteiten voor senioren. Tiny: ‘Zodra het ijs gebroken is en het voorgerecht wordt opgediend, gaan Peter en ik weg. De gesprekken aan tafel gaan vaak over het alleen zijn, maar ze genieten ook volop van de lunch. Het is een welkome verrassing en het breekt hun dag. Vriendschappen krijgen een kans en de deur naar sociale activiteiten wordt op een kiertje gezet. Een paar dagen na de lunch bel ik ze op om te vragen hoe ze het hebben gehad en of we wat voor ze kunnen doen. Daarnaast worden ze in grotere groepjes later nog een keer uitgenodigd voor een koffiemomentje om even bij te praten. De ouderen zijn dankbaar en daarom vind ik dit zo leuk om te doen’, aldus Tiny.

 

 

Wilfred Toonen: verkeersregelaar en flyer-ontwerper

 

Wilfred Toonen geeft het meteen toe, verkeersregelaar zijn is heel dankbaar werk, maar niet altijd. Ach, je weet hoe automobilisten kunnen zijn, een beetje direct soms, vind ik niet erg. Ik zeg altijd: je moet elkaar de waarheid kunnen zeggen en toch samen een biertje kunnen drinken. Veel mensen kennen de verkeersregels niet, die leg ik dan uit.

Wilfred is al bijna 20 jaar verkeersregelaar. Het is belangrijk voor hem, want anders zit hij maar achter de geraniums. Hij ontwerpt ook flyers voor onder andere de Kids-club van Mikado. Dat vind hij ontzettend leuk. Mensen vinden ze mooi. Hoe ik het doe is het geheim van de smid. Vooruit, bij deze een klein tipje van de sluier: het is niet alleen computer- maar ook ambachtelijk werk. En ik gebruik geen fotoshop, kun je wat met deze tip?

 

 

Mary Kateman, coördinator vrijwilligersproject Schuld Hulp Maatje

 

Mary Kateman uit Groessen is coördinator bij vrijwilligersproject Schuld Hulp Maatje. De spin in het web.

Hoewel van beroep chemisch analist, is Mary geknipt voor dit vrijwilligerswerk. Ze heeft namelijk een opleiding schuldhulpverlening gedaan. Met die kennis wil ze mensen met schulden helpen. ‘Het klinkt misschien gek, maar het is best moeilijk om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening. Je moet allerlei informatie aanleveren, terwijl je daarvoor juist dan geen ruimte in je hoofd hebt.’

Ik heb mij eerst aangemeld in Montferland. Toen Schuld Hulp Maatje in Duiven en Westervoort van start ging, ben ik overgestapt. Als coördinator ben ik de spin in het web. Ik heb het eerste contact met de hulpvrager, zoek een geschikte vrijwilliger en ik overleg met instanties.

Al met al ben ik er gemiddeld een dag per week druk mee.