Van drukke baan naar gehandicapte vrijwilliger

Van drukke baan naar gehandicapte vrijwilliger

Hallo, mijn naam is Johan. Elke woensdagochtend ben ik te vinden bij het groenteplein in Westervoort. Bij de voormalige basisschool ‘De Flierefluiter’ hebben wij het schoolplein omgetoverd tot een tuin vol groenten, fruit en kruiden. We verkopen de verse oogst voor een zacht prijsje. In de oude school maken we van alles, zoals insectenhotels, vogelhuisjes en vogelverschrikkers. Daar had ik zes jaar geleden helemaal geen tijd voor. Toen had ik een drukke baan en reisde ik dagelijks heen en weer naar Eindhoven. Tot…

 

Tweede Pinksterdag 2013

 

Ik was volop aan het genieten van de vrije Pinksterdagen. Op tweede Pinksterdag ging ik ’s morgens eerst even lekker met de mountainbike op pad. ’s Middags ging ik met mijn dochter naar de vlooienmarkt in Westervoort. Ineens voelde ik me niet lekker. ‘Ik voel me niet 100%’ zei ik tegen mijn dochter. Zij keek snel om zich heen en zag een vriendin lopen. Samen besloten ze de ambulance te bellen. De ambulancebroeders reden met mij naar Rijnstate voor verder onderzoek. Na enkele scans raakte ik in coma. Het bleek dat ik een herseninfarct had. Er volgden twee hersenoperaties en ik bracht de daarop volgende tijd door in zowel het Radboud als Rijnstate.

 

Revalideren

 

De gevolgen van mijn herseninfarct zijn heftig. Ik ben blijvend verlamd aan de linkerzijde van mijn lichaam; mijn arm en been zijn verlamd en ik kan dus niet goed lopen. Ik verplaats me in de rolstoel. Bovendien heb ik weinig energie. Het revalidatietraject vond plaats in Groot Klimmendaal in Arnhem. Een uiterst vakkundig revalidatiecentrum met fantastische verpleging en een perfecte fysio.

 

Een goed gevulde week

 

Doelen maak ik niet meer, de dag aangenaam doorbrengen is voor mij het voornaamste. Gelukkig heb ik veel te doen. Elke week lig ik ontspannen in het water bij Fysio Van Kuppenveld en krijg ik fysiotherapie op de sportschool. Ik maak ook gebruik van dagbesteding. En niet te vergeten mijn speciale 3-wiel fiets waar ik de hele omgeving mee verken.

 

De ondersteuning van Mikado maakt alles aangenamer. Als gehandicapte vrijwilliger kan ik goed mijn ei kwijt in de groentetuin. Ik ben laatst ook al een keer naar het aanschuifdiner geweest.

En tot slot: de begeleiding van mijn vriendin aan mij is ook helemaal te gek!