Het is heerlijk om mensen te leren kennen!

HET IS HEERLIJK OM MENSEN TE LEREN KENNEN!

Het zal je maar gebeuren… Je bent nog jong, begin 50 jaar. Je hebt een volledige baan en met veel plezier werk je met mensen. Dat heb je ook nodig, want je bent erg sociaal.
Maar dan ineens kan je niet meer werken, je lijf werkt niet meer mee. Je zoon is allang het huis uit. Je moeder heb je met liefde intensief verzorgd tot het bittere einde. De buren ken je niet zo goed, omdat je altijd aan het werk was. En daar zit je dan!

 

Wie zijn mijn buren eigenlijk?

Dit overkwam Marga Knoops. Ze is nu 55 jaar, ze ziet er stralend uit en lacht veel. Niemand zou kunnen bedenken dat ook zij met eenzaamheid te kampen heeft gehad. Want dat is wat er gebeurde met Marga nadat ze haar werk op moest geven. Ze viel in een gat. Marga: ‘Ik miste de mensen op mijn werk vreselijk. Mijn buren kende ik nauwelijks. Uiteindelijk ben ik op de overbuurvrouw afgestapt en ben ik af en toe koffie bij haar gaan drinken. Ze is ook alleen, haar man was onlangs overleden en ze is al op leeftijd. We zaten eigenlijk in hetzelfde schuitje. We wilden eigenlijk wel onze horizon verbreden maar we wisten niet hoe.
Op een gegeven kwamen er zowel links als rechts van mij Syrische gezinnen wonen. Ik wilde graag met ze kennismaken, maar we konden door de taalbarrière niet met elkaar communiceren. Toen heb ik Vluchtelingenwerk gevraagd om hulp. Ook de buurtbemiddeling werd ingeschakeld. Dankzij hen kon ik mijn buren leren kennen.

 

Kennis maken en opruimen

In het voorjaar van 2018 organiseerde Mikado voor het tweede jaar ‘Koffiepraat in de straat’, bijeenkomsten waarbij de mensen uit de straat werden uitgenodigd te komen vertellen wat ze graag veranderd zouden willen zien in hun wijk. Dit keer was onder andere de Touwslagerstraat aan de beurt en Marga was van de partij. Marga: ‘Ik ergerde me aan de troep in de straat, ik wilde dat graag opgeruimd zien. Bovendien waren er inmiddels 7 buitenlandse gezinnen in onze buurt komen wonen waar we graag mee zouden willen praten. Daar hadden we een tolk voor nodig. Toen ik deze problemen bij Mikado die avond voorlegde, hebben zij mij gezegd dat ze deze problemen konden oplossen. Ze hebben Vivare ingeschakeld om te praten over de troep in de straten. Een keer in de week organiseerde Mikado een bijeenkomst in de straat om de communicatie te verbeteren tussen de bewoners. Jawad, onze tolk, vertaalde onze ergernissen aan de buitenlandse gezinnen. Hierdoor werden veel misverstanden opgelost. Daarnaast gingen we met zijn allen een opruimactie houden, zodat onze straten weer schoon werden.’

 

Een nieuwe uitdaging

‘Door de wekelijkse bijeenkomsten in de straat leerde ik Gea Mulder van Mikado kennen. Ik vertelde haar dat ik de sociale contacten zo miste. Zij stelde mij voor om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze vroeg me wat van soort vrijwilligerswerk me het meest aansprak en dat zijn voor mij de eenzame mensen. In de buurtlounge van Mikado hebben ze inloopochtenden en Gea vroeg me om daar eens te gaan kijken. Samen met mijn buurvrouw ben ik toen naar zo’n ochtend gegaan. Een groepje van 6 vrouwen waren daar op dat moment aan het haken en breien voor het goede doel. Het was niet alleen gezellig, maar we ontdekten ook al snel dat we overeenkomsten met elkaar hebben. Veel mensen zijn depressief omdat ze te veel alleen zijn. Dat heeft niets met leeftijd te maken en het komt overal om ons heen voor. Maar er werd vooral gelachen en plezier gemaakt. Ik voelde me al direct thuis.’

 

Plezier in het leven

‘Sinds 3 maanden ben ik nu een van de begeleidsters van de inloopochtenden en -middagen. Onze groep is al uitgegroeid naar 20 mensen die naast breien en haken ook andere dingen doen, zoals kaarten en doosjes maken. Ook de heren zij van harte welkom. Alles draait om de gezelligheid, niet om waar je goed in bent. Laatst hebben wij bijvoorbeeld een bingo georganiseerd, hartstikke gezellig! Iedereen is bij ons welkom, leeftijd speelt geen rol. Ik ben zo enthousiast, dat ik me ook opgegeven heb als maatje voor iemand. En morgen gaan we met een groepje van de club muziek maken bij ‘Musiceren voor jou.’

Het verhaal van Marga staat niet op zichzelf. Er zijn veel mannen en vrouwen die het heerlijk vinden om tussen de mensen te staan en ergens een handje te helpen. Ook als dat maar een uurtje per week is. Mikado organiseert talloze activiteiten waar u een warm welkom kunt verwachten. En voor vrijwilligers is er altijd plaats.
Wilt u ook gezellig meedoen met Marga, dan bent u elke week van harte welkom op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur of donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Marga glundert ondertussen nog steeds als ik afscheid van haar neem. Aan alles kan je zien dat ze het bijzonder naar haar zin heeft. Voor haar geen stille dagen meer, maar gezelligheid en mensen om haar heen!