Gezelligheid op wielen

GEZELLIGHEID OP WIELEN: DE EROPUIT BUS

De Eropuitbus heeft u vast wel eens zien rijden in Duiven, Westervoort en omstreken. Het is een bijzondere bus die de mooiste ritten maakt voor bijzondere mensen: de senioren uit onze dorpen. De Eropuitbus rijdt niet om geld te verdienen, maar om ouderen een leuke dag te bezorgen.  De chauffeurs doen dit vrijwillig en vinden op pad gaan met ouderen net zo geweldig als de passagiers zelf. Op het programma staat bijvoorbeeld een bezoek aan de markt in Zevenaar of Doetinchem of een dagje winkelen in Kleef. Het grote aanbod aan dagjes uit zorgt ervoor dat er voor iedereen wat wils is.

 

Vraag het maar aan Willem

Voor mij zit Willem van der Veer. Willem is vanaf het begin de ‘aandrijfveer’ van de bus en is voorzitter van Stichting Eropuit. Het is begin december en Willem kijkt een beetje bedrukt. Er zijn veel afzeggingen voor de ritten naar de mooiste kerstmarkten in Nederland en Duitsland door de aanslag in Straatsburg, vertelt hij. ‘De mensen zijn bang en voelen zich niet veilig, daarom zeggen ze af. Maar we nemen zelf ook nooit risico’s. We hebben kwetsbare ouderen in de bus. Onze passagiers zijn geen klanten, maar mensen. Deze zomer hebben wij in juli en augustus ook niet gereden, want het was echt te heet. We hebben wel airco in de bus, maar zodra de mensen de bus uitstapten werden ze door het grote temperatuurverschil duizelig. Dus dat is te veel te gevaarlijk’.

 

Veilig op stap naar je favoriete plek

Of Willem mooie verhalen heeft? Hij zit er vol mee! ‘Onze ouderen vinden het heerlijk om met ons op avontuur te gaan. En welke bestemming we ook hebben, er gaat altijd een begeleider of begeleidster mee. We hebben plaats voor 6 mensen en genoeg ruimte om rollators en rolstoelen mee te nemen. Een van de leukste ritten is de toertocht waarbij mensen zelf mogen kiezen waar ze naartoe willen. Dat doen we om de week. De ene wil graag dat we door de bossen rijden, de ander wil zijn geboorteplaats bezoeken. Omdat we vaak toeren in bijvoorbeeld de Achterhoek, de Betuwe of de grensstreek weten we de leukste en mooiste plekjes te vinden.’ Daar wil ik wel meer over weten!

 

Een speciale dag met een mooie herinnering

Willem gaat er eens goed voor zitten en er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht als ik hem vraag hoe zo’n toertocht eruit ziet. ‘Tijdens de tocht wordt dus rekening gehouden met de wensen van de mensen in de bus. We nemen de hele dag de tijd om alles rustig te kunnen bekijken en nemen de binnenwegen. Laatst zijn we zo’n dag gestart met een bezoek aan Bakker Bril in Voorst. Deze bakker staat bekend om zijn heerlijke kwaliteitsbrood. Bakker Bril kent onze bus en staat al te zwaaien als wij eraan komen. De chauffeur en de begeleiding krijgen koffie met iets lekkers terwijl onze mensen de bakkerij mogen bekijken. Daar maakt bakker Bril altijd een showtje van met deeg enzo. Daarna is er tijd voor gebak, appelgebak is het populairst bij de dames.
Hierna vertrekken we naar Lieren, naar de ‘skippies’. Daar is een enorm terrein van wel 3 voetbalvelden groot vol kangoeroes, dus daar stoppen we een half uurtje. In dit dorp bezoeken we ook de Veluwsche Stroomtrein. Van de stationswachter mogen we altijd met bus en al het station op. Hij stapt dan bij ons in en vertelt de mooiste verhalen over de treinen.
Via Beekbergen en Ugchelen rijden we vervolgens naar Hoenderloo. In het Heessel Jachthuis, gelegen op een prachtig landgoed, gaan we wat drinken en eten. Is het zomer, dan gaan we daarna nog even langs bij IJs van Co. Die verkoopt het lekkerste ijs dat er is! Meestal willen onze mensen dan nog even een kijkje nemen in het wildwinkeltje naast de ijssalon.
Met de buik vol rijden we naar Deelen, naar het vliegveld en het museum van de luchtmacht. Daarna gaan we richting Arnhem en via de oude stadswijken rijden we weer terug naar huis.

 

De Eropuitbus staat voor je klaar!

Voor Willem is het het belangrijkst dat mensen plezier hebben. Ouderen zijn vaak slecht ter been en komen daardoor niet zo vaak de deur meer uit. Met de Eropuitbus komen ze weer onder de mensen.
En er is veel mogelijk, zoals je in dit krantenartikel hieronder leest.

 

Wil je meer weten over de tochten of wil je graag het programmaboekje ontvangen? Bel dan met Willem van der Veer op telefoonnummer 06-16842733. De Eropuitbus heeft ook een website: www.stichtingeropuit.nl.