De geluksmomentjes van Talia

DE GELUKSMOMENTJES VAN TALIA

Ik word er altijd blij van: werken op kantoor bij Mikado Welzijn. Ik hou van de actie, de positieve sfeer en de gezellige collega’s. Een van de gezichten die ik ook altijd graag zie is die van Talia. Deze exotische verschijning helpt Mikado al ruim 3 jaar op vrijwillige basis. Maar daar zit wel een verhaal achter!

 

Het zakelijke bedrijfsleven

 

Talia werkte 6 jaar in het bedrijfsleven toen ze langzaam begon te beseffen dat ze niet helemaal gedijde in het zakenleven. Ze had onder andere moeite met de hiërarchie en liep tegen dingen aan die een negatieve invloed op haar hadden. Ze merkte dat ze niet helemaal blij meer werd van haar werk.  Ze vond een andere baan als trainer en kreeg weer plezier in haar werk. Door de vele mogelijkheden en het ‘nieuwe werken’ (o.a. flexibele werktijden/werkplekken) kan ze meer haar balans vinden. Het vak als trainer gaf haar ook duidelijk meer inspiratie en voldoening.


Stress als sluipmoordenaar

 

Alhoewel Talia plezier in haar werk had, was er toch iets veranderd. Ze bleef veel van zichzelf vragen en dat zorgde voor spanning. Langzamerhand en ongemerkt woekerde deze overbelasting  door.
Wanneer haar vader overlijdt na twee jaar ziek zijn, nam ze veel op haar schouders. Er moest van alles geregeld worden en Talia trok de kar. Het jaar erop staat ze voornamelijk op ‘overlevingsstand’. Met een verhuizing en een opleiding naast haar werk loopt het emmertje langzaam vol.

Het jaar van de waarheid

 

In het nieuwe jaar besluit Talia dat het roer om moet. Ze neemt zich drie dingen voor:
1. Ik wil het weer leuk hebben op het werk
2. Ik wil tot rust komen
3. Ik wil een mooie reis maken.
Ze volgt een training mindfulness waar ze inderdaad happy van wordt. Maar van haar voornemens komt niets meer terecht. Burn-out klachten gooien roet in het eten en ze heeft geen regie meer over haar eigen leven. Ze doet nog wat ze MOET doen en voelt zich somber. Het onvermijdelijke gebeurt: Talia komt die zomer thuis te zitten met een burn-out. Dat vind ze moeilijk te accepteren.

 

Thuis zitten is geen optie

 

Alhoewel ze direct hulp zoekt, wil Talia niet bij de pakken neerzitten. Dagen thuis zitten is niets voor haar. Via de vrijwilligerscentrale van Mikado ziet ze de vacature communicatietrainer staan en ze besluit hierop te reageren. Ze begint 2 halve dagen per week bij Mikado op kantoor en werkt de module communicatie uit. Zo blijft ze toch nog actief en betrokken bij het arbeidsproces.  Het komt regelmatig voor dat Mikado mensen die in between jobs zitten, een (vrijwillige) werkplek aanbieden. In het geval van Talia heeft zij zich kunnen bekwamen in pr-werk, waarbij Mikado haar ondersteuning en begeleiding gaf om haar nieuwe weg te vinden.
De daarop komende 2 jaar blijft ze volop actief bij Mikado en ondersteund 2 tot 3 dagen per week onder andere bij PR en communicatie. Ze werkt met een vriendin onder andere ook aan een start-up.  Tijdens haar onderzoeksfase ontdekt ze dat ondernemen in combinatie met creativiteit haar enorm aantrekt. Eind 2017 krijgt ze een gouden idee: ze besluit om elke dag één geluksmomentje vast te leggen voor zichzelf. Kort daarna beseft ze zich dat hier meer in zit. ‘One moment a day’ is geboren.

 

Vallen en opstaan

 

2018 Begint rooskleurig voor Talia. ‘One moment a day’ krijgt meer vorm en haar herstel gaat voorspoedig. Ze accepteert een nieuwe baan, wat uiteindelijk geen fijne plek blijkt te zijn. Er volgt een terugval, wat ze als heftig ervaart. De maanden daarna werkt ze stap voor stap aan haar vertrouwen. De geluksmomentjes geven haar houvast. Talia keert terug naar Mikado waar ze een warm ontvangst krijgt. Daarnaast ontdekt ze Salsa. De muziek, het temperament, de warmte en openheid van de dansers; ze vindt het helemaal geweldig.
Langzamerhand wordt Talia weer zichzelf.

 

One moment a day

 

Het is niet alleen de Salsa waar Talia warm voor loopt, ook haar bedrijfje brengt de bezieling terug en maakt haar blij. Het idee hierachter is het bewust worden van kleine geluksmomentjes in ons leven: elke dag een momentje van klein geluk maakt je leven mooier. Of dat nou een mooie bloem is, of een praatje met de buurman: het zijn vaak eenvoudige dingetjes die ons gelukkig maken. De clou is dat we ze vaak over het hoofd zien.
Op 19 januari 2019 gaat haar website de lucht in: https://onemomentaday.nl/. Een inspiratiebron om te kijken naar jouw eigen kleine geluksmomentjes!

 

Hoe gaat het nu met Talia?

 

Haar bedrijfje heeft al de eerste succesjes geboekt. Ze krijgt veel positieve reacties op haar deelname aan de Sonsbeekmarkt en ze siert Facebook regelmatig op met haar geluksmomentjes.
Wat betreft haar herstel heeft ze flinke stappen gemaakt. Door te werken aan haar bedrijfje in combinatie met Mikado bouwt ze zelfvertrouwen op.
Als ik haar vraag hoe ze terug kijkt op de laatste jaren zegt ze: “Ik heb veel geleerd. Door het werk bij Mikado heb ik ook een andere kijk op de maatschappij gekregen. Er is zoveel meer dan alleen maar carrière maken en veel geld verdienen. Ik vind het nu nog belangrijker om een bijdrage te leveren aan de samenleving”.

Haar geluksmomentjes hebben inmiddels ook mij in de ban. Wil je haar ook volgen? Kijk op Facebook: https://www.facebook.com/onemomentaday.nl/.