Bij onze club ben je niet alleen

BIJ ONZE CLUB BEN JE
NIET ALLEEN

Elke dinsdag- en donderdagochtend kom ik ze tegen: de dames van de breiclub. Donderdagmiddag is het tijd voor de spelletjesmiddag.
Riet van de breiclub en Matty van de spelletjesmiddag kunnen enthousiast vertellen over hun activiteiten. Tijd dus om eens met beide dames aan de koffie te gaan. De breiclub is er voor iedereen!

 

Elke dinsdag- en donderdagochtend hoor ik ze op de achtergrond: de dames van de breiclub. Soms schuif ik even aan en maak een praatje, want dat vinden de dames gezellig en ik ook trouwens.
Eerder heb ik al eens geschreven over Marga Knoops, een van de gastvrouwen van de club. Hier kunt u haar verhaal lezen.
Dit keer raak ik aan de praat met Riet, ook gastvrouw van de breiclub. Een goedlachse vrouw die geïnteresseerd in alles en iedereen. Als ik vraag of je moet kunnen breien of haken als je je bij de breiclub wilt aansluiten, zegt ze ‘Nee, helemaal niet! Het gaat ons in eerste instantie om het samenzijn, de gezelligheid en om een praatje te kunnen maken. Er is inderdaad een actieve groep vrouwen die graag breit en haakt, maar er wordt ook getekend, een krantje gelezen en geknutseld. We maken bijvoorbeeld af en toe kaarten, ook heel leuk om te doen. Overigens zijn heren ook van harte welkom. Naast een kop heerlijke koffie ligt er altijd een krantje voor ze klaar!”.

 

Proef op de som

 

Ik neem de proef op de som en neem mijn vriendin Miep van 85 jaar op een donderdagochtend mee naar de breiclub. Miep is geen breier, maar wel een tekenaar. Maar die ochtend komt er van zowel breien als tekenen niets. Dit keer worden er herfstkransen gemaakt. De tafels liggen vol met mos, bladeren, kastanjes en appeltjes. Zo’n 12 dames zijn enthousiast bezig met draad, lijmtang en lint. Daar hadden we niet op gerekend, wat een leuke verrassing. Miep doet nog even niet mee, maar schuift wel gezellig aan. Voor ik het weet is ze aan het kletsen met de buurvrouwen en krijgt ze een dampende kop koffie aangeboden.

 


De kransen worden prachtig en als de tijd erop zit worden er mooie foto’s van gemaakt. Voor ons is het tijd om naar huis te gaan.
In de auto vraag ik Miep of ze het gezellig heeft gehad. En dat heeft ze. Vanaf volgende week staat de breiclub elke dinsdag- en donderdag in haar agenda! Ze gaat niet breien, maar neemt zelf haar tekenspullen mee.

 

De dames beslissen

 

Ik klets met Riet nog even door over de activiteiten. Ze vertelt me dat ze ook elk jaar kerstbakjes maken, maar bijvoorbeeld ook regelmatig een bingo organiseren. Wat de dames maar willen.
Mocht je toch willen breien, dan ben je overigens ook nog eens bezig met het ondersteunen van goede doelen. Want de dames maken graag dekens voor mensen in Malawie. ’s Nachts wordt het namelijk erg koud in dit land en via Karin komen de dekens terecht bij vooral moeders en kinderen. De lapjes worden vakkundig aan elkaar genaaid en vormen zo een bont geheel.
Maar er wordt niet alleen aan de derde wereld gedacht. Er wordt namelijk ook gebreid voor het ouderenfonds: zo’n 700 mutsjes voor flesjes zijn er al door de handen van de dames gegaan. De opbrengst gaat naar de ouderen in Nederland.

Trouwens: kom jij tijdens het opruimen wel eens bolletjes wol tegen waar je niets meer mee doet? Ze zijn van harte welkom bij de breiclub!

 

Na gedane arbeid verse soep

 

Elke dinsdag wordt er door een vrijwilligster verse soep gemaakt. Na het breien, tekenen of knutselen, kan je dus zo aanschuiven voor een kom heerlijke soep voor maar 1 euro.
Niet alleen de dames van de breiclub zijn van harte welkom. Ook de medewerkers van Mikado en alle mensen die houden van soep kunnen gebruik maken van de ‘soepservice’. Vanaf 12 uur kan je aanschuiven!

 

Spelletjesmiddag

 

Matty is een van de gastvrouwen van de spelletjesmiddag. Zij zorgt voor koffie en thee voor de deelnemers en is altijd op zoek naar een praatje. Welke spelletjes worden gespeeld, bepalen de deelnemers zelf. Niets moet en alles mag. Alle leeftijden zijn welkom. De Buurtlounge is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ben je een moeder, neem dan gerust je kinderen mee, want er ligt speelgoed klaar in de Buurtlounge. De spelletjesmiddag is er elke donderdagmiddag vanaf half 2.
Matty gaat vrijdags altijd naar de activiteit ‘Eindeloos musiceren’, ook in de Buurtlounge. Met een groep mensen maken ze muziek, al dan niet met een eigen muziekinstrument. Na afloop verzorgt ze koffie en thee voor de deelnemers.

 

Heb jij een leuk idee?

Misschien heb je zelf een leuk idee en wil je wel iets organiseren. De Buurtlounge staat open voor alle ideeën van mensen uit Duiven en Westervoort. Wil je daar meer over weten? Stuur een mailtje naar Mandy Boerboom en ze neemt zo snel mogelijk contact met je op: m.boerboom@mikado-welzijn.nl.