Jonge mantelZorg groep

JONGE MANTELZORG GROEP  (JMZ-GROEP)

Laten we je eerst uitleggen wat jonge mantelzorgers zijn

 

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek is, gehandicapt is of een psychische aandoening heeft.
Eén op de vijf kinderen groeit op met dergelijke zorgsituatie binnen een gezin.

 

Jonge mantelzorgers:

 

  • Hebben (extra) zorgtaken die eigenlijk niet passend zijn bij hun leeftijd, bijvoorbeeld vaak moeten koken, boodschappen doen, schoonmaken.
  • Maken zich zorgen of ervaren een zorgtekort voor zichzelf in het gezin, want hoe loopt het af met de ziekte van je vader, moeder, broer of zus. En is er wel genoeg aandacht voor jou zelf?
  • En vaak zijn er ook financiële zorgen, waardoor de jongere een extra bijbaan moet hebben om mee te betalen in het gezin.

 

Deze situaties kunnen grote impact hebben op jouw leven. Voor iemand zorgen kan fijn zijn maar het kan je ook teveel worden omdat het zwaar is om voor iemand te zorgen, en daarnaast je eigen dingen te moeten doen, zoals naar school gaan en werken.

 

De gevolgen kunnen zijn dat je:

 

  • Opgroei- en opvoedproblemen hebt doordat je te veel verantwoordelijkheid draagt. En dat er te weinig aandacht en ruimte is voor je eigen problemen. Of is er ook geen openheid hierover.
  • Lichamelijke en emotionele klachten hebt zoals stress, zorgen, vermoeidheid, onbegrip, angst en misschien zelfs depressieklachten.
  • Verslechterde schoolprestaties hebt omdat je te weinig tijd hebt om te leren en ook dat je motivatie- en concentratieproblemen hebt, of studievertraging.
  • Minder tijd hebt voor vrienden en vriendinnen, sporten, school en studie, je hobby’s.
  • En ook het missen van emotionele steun of onbegrip van vrienden en vriendinnen omdat zij niet in dezelfde situatie zitten als jij.

 

Soms kun je dan ook wel wat hulp gebruiken.
Herken jij jezelf in bovenstaande? Dan ben jij misschien ook wel een jonge mantelzorger.

 

 

De Jong volwassen Mantelzorg groep (m/v)

 


Speciaal voor die jongeren, vanaf 14 jaar, is er een de “Jong volwassenen Mantelzorg groep” voor jongeren uit Westervoort en Duiven. De groep komt 16 keer per jaar bij elkaar op een dinsdag van 18.00 tot 19.30. Er is een activiteit, hapje en drankje (geen alcohol).

 

De jongeren die meedoen aan deze groep omschrijven de groep als:

 

  • “Door af en toe bijeen te komen heb je wat afleiding van je thuissituatie, je stapt er letterlijk even uit. Dit geeft rust en ook kun je praten met andere jongeren die soortgelijke problemen hebben, wat erg fijn is”.
  • “Weten dat je er niet alleen voor staat”, maar ook: “Dit is het enige uitje buiten naar school en naar mijn werk gaan, waar ik niet over lieg als ik thuis wegga”.
  • Gezellig met mensen zijn die zijn zoals jij bent en dat je niet alleen bent, dat gevoel en gewoon even sociale contacten. ©

 

Wil jij een keer komen meedoen en kijken of deze groep wat voor je is? Bel jongerencoach Karin Groot of stuur haar een app: 06-15142134

 

 

Tips voor jonge mantelzorgers

 

Deel je zorg
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het je oplucht om je zorgen te delen.

 

Bespreek het op school of op je werk
Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, zal er meer begrip zijn voor jou en je situatie. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.


Geef aan wanneer het te veel is

Misschien kunnen mensen in je omgeving iets van je overnemen. Dat is niet egoïstisch maar wel nodig om het vol te houden. Misschien kun je je zorgen of problemen bespreken met je ouders of de zorgprofessionals die bij jouw gezin betrokken zijn.
Weet je niemand? Denk dan aan een jongerencoach. Ook kun je op hulp vragen bij het Servicepunt Mantelzorg (zie hieronder) wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen.


Blijf leuke dingen doen 

Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Jij weet dat als geen ander! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet zo alleen voor.


Zoek informatie
In het onderstaande filmpje van MantelzorgNL wordt meer uitgelegd over jonge mantelzorgers. Klik hier of op het plaatje.

 

Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel dan vragen hierover. Bijvoorbeeld aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.

 

Wil je eens uitgebreider met iemand praten? Neem dan contact op met het Servicepunt Mantelzorg via 06 19405795 of stuur een mail naar d.ribbink@mikado-welzijn.nl

 

Of bel Karin Groot, de begeleider van de Jong volwassen MantelZorg groep op 06-15142134 (spreek even je naam en je nr in als je de voicemail krijgt, dan belt Karin je terug). Mailen mag ook: k.groot@santepartners.nl

 

Bij de Mantelzorglijn van MantelzorgNL kun je terecht voor informatie, advies of je kunt er je verhaal kwijt: 030 – 760 60 55 of  mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

 

Ook kun je je ervaring delen met andere jonge mantelzorgers via de  Facebookpagina van MantelzorgNL. Of kijk een keer op de volgende sites: JMZ PRO of  MantelzorgNL