Het voelt goed als je andere mensen kunt helpen

11 feb Het voelt goed als je andere mensen kunt helpen

Bij Mikado zijn vele vrijwilligers actief. Zo ook voor het Taalhuis. Marijke Postmus en Monica Perebolte zijn twee vrijwilligers die de taalgroep begeleiden op de woensdagavond in Kunstwerk!  de Bibliotheek in Duiven.

De enthousiaste dames, die al 25 jaar vriendinnen zijn, begeleiden de taalgroep nu bijna twee jaar. De deelnemers komen uit Eritrea, Irak, Liberia, Engeland en Peru. Een gemêleerd gezelschap, waarbij ze onderling respectvol met elkaar omgaan. Humor tijdens de lessen hoort er gewoon bij. De vriendinnen gebruiken de methode SpreekTaal, een methode voor anderstaligen die beter Nederlands willen leren spreken. Maar als ze merken dat de deelnemers moeite hebben met bepaalde woorden, maken ze voor de volgende les kaartjes met plaatjes van die woorden. “Soms moeten bepaalde dingen er inslijten. Wij zeggen het woord voor en de deelnemers zeggen het dan na”, vertelt Monica. Dit is ook een goede manier om de spreekangst, die sommige deelnemers hebben, te verminderen of weg te nemen.

Verrijking
Alhoewel Marijke en Monica beiden een baan hebben, een gezin en hobby’s, maken ze graag tijd voor de taalgroep. “Op deze manier leren wij andere culturen kennen, maar andersom ook”, zegt Marijke. Zo hebben de dames als afsluiting van het jaar met de kerst de deelnemers bij hen thuis uitgenodigd voor een spelletjesavond met typische Hollandse hapjes, zoals bitterballen. Super gezellig! ”Taalvrijwilliger zijn is echt een verrijking. We kunnen het iedereen aanbevelen. Ook als je nog geen ervaring hebt; geen probleem. Je krijgt training, begeleiding en materialen via Mikado. Niet bang zijn, gewoon doen”, aldus Monica.

Wil je ook meedoen met een taalgroepje in Duiven of Westervoort? Of zou je als taalvrijwilliger aan de slag willen? Neem dan contact op met Mandy Boerboom of Marthy Derckx van Mikado, bereikbaar op 0316-250700  tussen 09.00-12.30 uur.