Wat kunt u voor iemand doen

WAT KUNT U VOOR IEMAND DOEN?

 

Iedereen wil zich graag goed voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Actief, gewaardeerd en verbonden met anderen. Toch gaat het nog wel eens mis. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken.
Lees hier hoe u dat aanpakt.

 

Wanneer extra opletten

 

Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als een geliefde komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat en collega’s niet meer dagelijks ziet. Ook als mensen minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder alleen voelen kan, zoals de feestdagen of de zomerperiode.

Spreek iemand aan

 

Kent u een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze koude (of juist warme, winderige, regenachtige of grijze) dag – zonder over eenzaamheid te beginnen. Dat is een moeilijk onderwerp om over te praten. Misschien kan dat later, maar het hoeft niet. Nodig iemand uit voor een kopje koffie of ga zelf op bezoek. Doe samen een klusje en maak daarbij een praatje; dat kan overal over gaan. En heel belangrijk: luister.

Bedenk een activiteit

 

Er is iets wat heel goed kan werken, en dat is dit: bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou uw buur of familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Misschien heeft u zelf wel een tip. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever bij een leesclub. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen. Of wil iemand vrijwilligerswerk doen?

 

Kijk wat er mogelijk is

 

Bekijk samen wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online. Hebben jullie een geschikte activiteit gevonden? Misschien kunt u de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig. En anders zoekt u samen nog even verder. Vaak is dat al het zetje dat iemand nodig heeft om weer iets plezierigs te gaan doen. Niet per se mét u, maar wel dankzij u. En als het een terugkerende activiteit wordt, is dat helemaal goed.

 

Aan welke activiteiten kunt u allemaal denken?

 

  • Zijn er wandelclubs?
  • Is er een eetgroep, een leeskring of knutselclubje?
  • Wat doen het buurthuis en de bibliotheek, is er een seniorenvereniging?
  • Zijn er gezamenlijke activiteiten vanuit een zorginstelling?
  • Kan sociaal werk iets betekenen, of een vrijwilligersorganisatie?

Een klein gebaar kan het verschil maken!