U voelt zich eenzaam

U VOELT ZICH EENZAAM

 

Het kan lastig zijn om over eenzaamheid te praten en om er wat aan te doen. Dan is het goed om te weten dat u niet de enige bent met dit gevoel. Eenzaamheid komt vaak voor en iedereen krijgt er in meer en mindere mate wel eens mee te maken. Soms is dit voor een korte fase, bijvoorbeeld als er iets verandert in uw leefsituatie. Soms duurt het ook langer en lukt het niet om er zelf uit te komen. Gelukkig zijn er manieren om er iets aan te doen.

 

Zelf iets doen

 

Eenzaamheid gaat niet vanzelf over. U moet er zelf mee aan de slag gaan. Zorg bijvoorbeeld dat u meer onder de mensen komt. Of dat de contacten die u heeft beter worden. Probeer patronen in uw dagelijkse leven te veranderen. U kunt bijvoorbeeld lid  worden van een club of vereniging. Ook hulp vragen kan helpen. Vaak weet een ander niet dat u zich eenzaam voelt.

 

Op de landelijke website ‘Een tegen eenzaamheid’ vindt u veel informatie en steun, zoals praktische tips om beter met uw eenzaamheid om te gaan.

Ook op de website ‘Eenzaam’ leest u alles over eenzaamheid, zoals over verschillende mogelijkheden om iets te doen.

Op deze website staan ook alle activiteiten die er voor verschillende leeftijdsgroepen zijn.

Activiteiten tegen eenzaamheid

 

In Duiven en Westervoort zijn er veel activiteiten waar u vaak gratis aan deel kunt nemen. Er  zijn plekken waar u terecht kunt om anderen te ontmoeten, denk aan activiteiten en ontmoetingscentra, verenigingen en kerken. Vrijwilligers, professionals en actieve inwoners zetten zich hiervoor in. Wat dacht u van zingen bij een koor, biljarten of een cursus volgen?

 

Vrijwilligerswerk

 

Heeft u er al eens aan gedacht om vrijwilligerswerk te doen? U helpt niet alleen anderen, maar ook zelf beleeft u er plezier aan. Het geeft een andere invulling aan uw dag en u ontmoet anderen. Op de website van Gelderse Handen ziet u wat voor vrijwilligerswerk u in de buurt kunt doen. Vindt u het toch een beetje spannend? De vrijwilligerscentrale van Mikado Welzijn/Santé Partners kan u hierbij helpen.

SIGNAALPUNT EENZAAMHEID DUIVEN EN WESTERVOORT 

 

De gemeenten Duiven en Westervoort vinden het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid belangrijk. Daarom is in samenwerking met Mikado Welzijn/Santé Partners het Signaalpunt opgezet. Het doel van het Signaalpunt is om nog meer inwoners die zich eenzaam voelen te bereiken en te ondersteunen. Via een online formulier kunt u een signaal afgeven als u zich eenzaam voelt.

Ook als u zich zorgen maakt om een ander die zich mogelijk eenzaam voelt,  kunt u dit aangeven op het formulier van het Signaalpunt.

 

NAAR SIGNAALPUNT