Levensboeken

23 sep Levensboeken

Veel ouderen hebben veel te vertellen. Mooie verhalen over vroeger tijden. Jan en Joke van den Berg uit Duiven zorgen er samen met een aantal anderen voor dat deze verhalen niet verloren gaan, maar terecht komen in een levensboek.

Jan: “Doel van het project is om aan de hand van de vertelde verhalen een boek te maken over het leven van de verteller. De verteller krijgt alle ruimte, zonder dat er meteen gezegd wordt: ‘Dat heb je al zo vaak verteld’. Wij vragen juist om het verhaal nóg een keer te vertellen, zodat het kan worden opgetekend en bewaard blijft voor het nageslacht.”

 

Schrijvers

De schrijvers, allemaal vrijwilligers, steken veel tijd en energie in hun werk. Dat doen ze graag. Ze luisteren, stellen vragen en schrijven wat ze horen zó op dat het een vlot leesbaar verhaal wordt.

Jan doet de intake van nieuwe schrijvers en kijkt naar de kwaliteit. Wij zijn schrijvers, liefhebbers van de taal maar ook amateurs op dat gebied. In die rollen hebben we al heel wat mensen blij kunnen maken; de vertellers zelf, maar zeker ook de mensen die het boek lazen of cadeau kregen.

 

Vertellers

De tijd die ermee gemoeid is varieert. Het ligt eraan hoeveel er te vertellen is, hoe vaak verteller en schrijver bij elkaar komen en hoeveel beeldmateriaal voorhanden is. Joke: “Soms wil iemand slechts een boek over een deel van zijn leven, bijvoorbeeld over zijn werk en een andere keer zit de schrijver bij een vrouw van 95 die ook echt haar hele levensverhaal uit de doeken doet.”

Belangrijk is dat de motivatie vanuit de oudere zelf komt. De verteller moet het net als de schrijver leuk vinden om samen een boek te maken.

 

Interesse?

U wilt een echt boek over uw leven? Dan is dit een mooie kans! U kunt zich aanmelden. Belt u naar de coördinator van het project, Jan van den Berg, 06-29904835 of 0316-280916 . Mailen kan ook, j.berg.13@hotmail.nl . Dit project valt onder onze organisatie Mikado, u kunt ook ons benaderen. Bel naar Noud Kraaijvanger, 0316-250700 of mail hem: n.kraaijvanger@santepartners.nl. De aanmelding is vrijblijvend. U krijgt eerst bezoek en dan wordt alles haarfijn uitgelegd. U kunt daarna beslissen of u zo’n mooi boek over uw leven wilt laten maken. Alle uren die de vrijwilligers maken zijn gratis, úw kosten zijn een eenmalige administratieve bijdrage van € 25,= en de kosten van de drukker.